Overvågning for smitsomme kvægsygdomme - SEGES Projektsitet
Projektets formål er at:
sikre den lovomfattede og frivillige overvågning for smitsomme kvægsygdomme (IBR, BVD, Salmonella Dublin, B-streptokokker)
dokumentere et højt veterinært stade i Danmark med henblik på at sikre eksporten
sikre detektion af indslæb af de nævnte infektioner, så beredskabet hurtigst muligt kan iværksættes
Aktiviteterne, der er samlet under overvågning for smitsomme sygdomme, omfatter overvågningen af lovomfattede smitsomme kvægsygdomme, samt det handlingsorienterede beredskab, der aktiveres i forbindelse med mistanke om eller konstateret smitte med alvorlige epidemiske sygdomme hos kvæg. En række emneområder, der har betydning for risikoen for introduktion af denne type infektioner, herunder smittebeskyttelse, er også en del af aktiviteten. Det drejer sig om risikohåndtering i forbindelse med import, eksport, mere generelt transport af levende dyr og fodermidler indenfor og udenfor landets grænser. Branchens erstatningsordning i tilfælde af udbrud af smitsomme sygdomme er også omfattet heraf. Kvægbrugets fødevaresikkerheds- og zoonoseberedskab vedrørende primærproduktionen ligger ligeledes i denne aktivitet. Endvidere er formålet at koordinere dokumenteringen af kvalitet og sygdomsforhold i kvægproduktionen via samarbejde med de veterinære laboratorier. Projektet finansierer vask og desinfektion af køretøjer, der returnerer fra udlandet efter dyretransporter jf. krav i Danish Transportstandard.
For godt tyve år siden gik kvægbruget til kamp mod sygdommen bovin virus diarré (BVD). I oktober måned blev den sidste BVD-smittede kvægbesætning erklæret fri.
Med en ny salmonellabekendtgørelse pr. 1. oktober udvides den lavprævalente zone til at omfatte områder i Jylland. Desuden træder en række andre ændringer i kraft, som vil øge smittebeskyttelsen i niveau 1-besætningerne.
I februar måned fik en række besætninger i salmonellaniveau 2 en rykker fra Fødevarestyrelsen vedrørende manglende udtagelse af de obligatoriske prøver.
Eksterne forhold, forurening af interne veje, kælvningsområdet og kalve før fravænning bør prioriteres højest i arbejdet med smittebeskyttelse ifølge rapport fra SEGES.
Med den nye salmonellabekendtgørelse skærpes bl.a. overvågningen af ikke mælkeleverende besætninger. Den øgede overvågning skal øge sikkerheden for korrekt fastlagt salmonellastatus.